Ukidanje obaveznih fiskalnih kasa za zanatlije

Bez autora
Aug 02 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će već tokom ovog meseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme i istovremeno poručio da to ne znači da neće biti finansijske discipline.Poreska uprava će preuzeti od tržišne inspekcije kontrolu neregistrovanih preduzeća, pri čemu će oni koji imaju neregistrovanu radnju imati određeni period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Ukidanje obaveznih fiskalnih kasa za zanatlijeMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će već tokom ovog meseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme i istovremeno poručio da to ne znači da neće biti finansijske discipline.

Dinkić je na sastanku sa predstavnicima Udruženja zanatlija rekao da će Poreska uprava preuzeti od tržišne inspekcije kontrolu neregistrovanih preduzeća, pri čemu će oni koji imaju neregistrovanu radnju imati određeni period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Ministar je najavio da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbeđena finansijska podrška preduzetnicima za održavanje likvidnosti, i objasnio da se to odnosi na kredite čija bi kamata trebalo da iznosi jedan do dva odsto godišnje, a koje bi odobravao Fond za razvoj.

Do kraja septembra bi trebalo da budu ukinuti i pojedini parafiskalni nameti. Treba ukinuti firmarinu za zanatlije i komunalnu naknadu za isticanje reklame, ukazao je Dinkić i uputio poziv zanatlijama da i sami iznesu predloge o tome šta još od nameta treba da bude ukinuto.

Tokom jeseni biće promenjen i Zakon o autorskim pravima i ukinuta obaveza plaćanja muzičkog dinara.

Dinkić je najavio i druge mere koje neće moći odmah da budu primenjene zbog deficita u budžetu, ali bi mogle da zažive već od početka naredne godine.

Jedna od njih je i bespovratna podrška za investicje u zanatstvu koja bi predviđala da država podrži preduzetnike koji obezbede najmanje 50 posto sopstvenih sredstava od ukupne vrednosti investicije, dok bi preostali deo finansirala država.

On je najavio da će u okviru Ministarstva biti formiran sektor za preduzetništvo na čijem će čelu biti Dragijana Radonjić-Petrović, kao i da će biti usvojen zakon o zanatstvu i osnovane zanatske komore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik